Ton van Schoonhoven
1943  

Geïnteresseerd in zeilscheepvaart, gelegenheidsschrijver/uitgever

Het begon met het leeghozen van de gebruikte roeiboten bij een botenverhuurder om een uurtje te mogen roeien. Door boeken als De Scheepsjongens van Bontekoe, daarna erg aangetrokken tot zeilschepen, zeilscheepvaart en varen in het algemeen. Raakte aan de zeilsport, was (wedstrijd)roeier, zeilinstructeur, maakte IJsselmeer- Wadden- en zeezeiltochten en was een tijdje eigenjachtschipper. Op de (eerste) Eendracht maakte hij twee reizen als kwartiermeester. Op één van die reizen kreeg hij de gelegenheid in het want op te enteren en op de enige ra aan boord, op de ranok hoog boven een aanschietende zee, met anderen de breefok te bergen. Even proefde hij hoe het er op de zeilschepen van voorheen aan toe ging. Om voor de beleving van de zeilscheepvaart niet alleen afhankelijk te hoeven zijn van het lezen van boeken en reisverslagen en het bekijken van fotoboeken, ontwierp hij zijn eigen ragetuigde zeilschip: de brik Diepzee en bouwde daar een werkend model van. N.a.v. gebleken gebrek aan voor anderen direct beschikbare informatie over zeilschepen en zeilscheepvaart en op grond van zijn kennis en ervaring, opgedaan bij ontwerp en bouw van de Diepzee, riep hij zich op 1 september 1992 uit tot ‘Infopunt Grote Zeilvaart’. Studeerde Weg- en Waterbouw aan de HTS Dongestraat te Amsterdam en werkte o.a. zowel bij de ANWB, afd. Waterrecreatie als bij de Provinciale Planologische Dienst van Noord-Holland op het gebied van beleid i.v.m. watersport en waterrecreatie.


BOEKEN

'Zeemanstaal’ spreken we allemaal  
Uitdrukkingen, gezegden en woorden die gerelateerd kunnen worden aan de zeemanstaal worden in dit boek behandeld. ‘Zeemanstaal’ is in het dagelijks woordgebruik ingeburgerd en verankerd. 

Ga naar uitgebreide informatie over dit boek

ARTIKELEN

´Model van de brik ‘Diepzee’, een zeilend charter- en opleidingsschip´.
publicatie: Modelbouwer
jaar: 1992
nr. 6.
´Brik ‘Diepzee’, zeilend charter- en opleidingsschip´. Nieuw Nederlands opleidingsschip mogelijk tijdens SAIL Amsterdam ’90 in de vaart.
publicatie: Spiegel der Zeilvaart
jaar: april 1990
nr. 3.