Bram Oosterwijk

Wind in de zeilen. Scheepstekenaar Jacob Spin (1806 – 1875)

isbn: 90-75352-61-1
uitgever: Francis Productions B.V. Rotterdam  
jaartal: 2005
druk:  
 
191 pag., hardcover, € 49,50.
www.coolegem-media.nl

De Amsterdamse scheepstekenaar Jacob Spin – hij leefde van 1806 tot 1875 – heeft vele honderden aquarellen van (vooral) zeilschepen gemaakt. Van fregatten, barken, schoeners, brikken en koffen. Van clippers en van stoomschepen met hulpzeilvermogen. Zijn scheepstekeningen geven een indrukwekkend beeld van de grote 19e-eeuwse zeilvaart en de opkomende stoomvaart. Spin maakte aquarellen van schepen die op zee voeren, op een rede of in een haven lagen of nog op de bouwhelling stonden. Schepen in mooi weer, in zwaar weer of ten onder gaande: hij heeft het allemaal weergegeven.

In tien ruim geïllustreerde hoofdstukken vertelt Oosterwijk over de Nederlandse koopvaardij in de 19e eeuw, over de havens, de scheepsbouw en over de wijze waarop Spin te werk ging.

Het merendeel van het boek bestaat uit zeventig scheepstekeningen in kleur, die uitvoerig worden beschreven. Deze aquarellen zijn geselecteerd uit de collecties van het Nederlandse Scheepvaartmuseum in Amsterdam en het Maritieme Museum Rotterdam in Rotterdam.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver