Bram Oosterwijk

Maritiem Erfgoed

isbn: 978-90-75352-73-3
uitgever: Coolegem Media, Stichting ´Kunst uit Kantoor´, Rotterdam.  
jaartal: 2008
druk: Met Leo Akveld en Diederik Broekman.  
 
224 pag., gebonden met stofomslag, zo´n 260 kleurenillustraties, € 39,95. Ook in het Engels verschenen: Maritime Heritage. Art, ship models and memorabilia in Rotterdam offices, ISBN 978-90-75352-74-0.
www.coolegem-media.nl

Maritiem Erfgoed vertelt in beeld en tekst welke prachtige en interessante maritieme kunst er te vinden is in Rotterdamse kantoren.

Het gaat om schilderijen, aquarellen, scheepsmodellen en nog veel meer interessante objecten die slecht bij weinigen bekend zijn, maar die in dit boek worden gepresenteerd.

De teksten bij de 270 kleurenbeelden zijn geschreven door de auteurs Leo Akveld en Bram Oosterwijk.

De foto´s zijn van Diederik Broekman.  

recensie

Elly Meijn

De Stichting ´Kunst uit Kantoor´ met als voorzitter T.A.R. Strauss heeft het initiatief genomen tot het maken van dit boek, het resultaat van ´een zoektocht bij bedrijven in Rotterdam naar veelal maritieme kunst´. De heer Strauss kwam in zijn werkzame leven als cargadoor in contact met veel ondernemers in de haven en bezocht talloze kantoren. En wat bevond er zich in die kantoren, ja, schilderijen, scheepsmodellen en memorabilia, sommige bekend maar opvallend vaak onbekend. Zo ontstond het idee ´dat het toch zeer de moeite waard zou zijn alle (vergeten) kunst uit de kantoren aan een groot publiek te laten zien. Het inventarisatiecomité bestond uit Leo Akveld –oud-hoofdconservator van het Maritiem Museum Rotterdam -, Bram Oosterwijk – maritiem auteur – en fotograaf Diederik Broekman. De zoektocht werd samen met de vrouw van de voorzitter, Heleen Strauss, ondernomen. Er waren echter te veel stukken en zo veel zaken, er moest dus een keuze gemaakt worden.Het is een prachtig boek geworden. Veel bedrijven hebben meegeholpen, maar daar krijgen ze dan ook volop reclame voor – de naam van het bedrijf en wat ze doen wordt prominent genoemd. Eén ding is zeker, de bedrijven hebben geweldige stukken staan en hangen.Aan elk scheepsmodel, aquarel, schilderij, beeld, bijzondere objecten en memorabilia wordt goed aandacht besteed: uit welk jaar, waar vindt de voorstelling plaats, wat stelt het voor. De maker krijgt zelfs een aparte kader over zijn leven. De variëteit is enorm, van een driedimensionaal object tegen een moderne betonnen muur tot prachtige olieverfdoeken met havengezichten, van een model van een drijvende kraan tot een model van een krabbelaar, een primitief baggerwerktuig, en zo kan ik nog wel pagina´s volschrijven. Maar u moet het boek zelf maar eens opslaan. Het is zeker de moeite waard.  

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver