Doeke Roos

De Nederlandse loods in de Tweede Wereldoorlog

isbn: 978-90-72838-40-7
uitgever: ADZ, Vlissingen  
jaartal: 2007
druk: Met M.A. van Es  
 
377 pag., met illustraties, € 29,95.


Het zal je maar gebeuren. Je bent nog geen twee jaar getrouwd. Hitler Duitsland vindt het nodig Nederland binnen te vallen en te bezetten. Voordat je het goed en wel beseft, zit je in Engeland en ben je voor jaren gescheiden van je echtgenote. Het overkomt de Vlissingse loodskwekeling Gerard de Hondt. Zijn verhaal staat in het boek "De Nederlandse loods in de Tweede Wereldoorlog", geschreven door de Vlissingse oud-loods en historicus Doeke Roos. Het relaas van De Hondt is één van de vele persoonlijke getuigenissen in de kloeke publicatie. Al die privé-geschiedenissen maken het boek.

'Opdat wij niet vergeten', klinkt het vaak plechtig, als het om de Tweede Wereldoorlog gaat. De grote geschiedenis van de oorlog is inmiddels wel verteld. Om de lezers van nu nog voor 1940-'45 te interesseren, moet je wel een andere invalshoek kiezen. Doeke Roos heeft dat gedaan, met hulp van onder anderen zijn Vlissingse collega Rinus van Es. Van Es nam het initiatief voor het boek. Hij schreef eerder met anderen een standaardwerk over een eeuw Nederlands Loodswezen in de Scheldemonden, in 1984. Dat is al lang uitverkocht en inmiddels een collector's item. "Ik wilde dat de oorlogservaringen van loodsen en loodswezenpersoneel nog werden beschreven", aldus Van Es, "omdat hun rol door historici over het algemeen zwaar is onderbelicht."

Dit gemis is ruimschoots goedgemaakt met De Nederlandse loods in de Tweede Wereldoorlog.recensie

Drs. J. van Zijverden

De oud-loods Doeke Roos presenteert een uitgebreide monografie over het Loodswezen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een gedegen studie - met een uitgebreid notenapparaat - waarin alle loodsendistricten de revue passeren. Het boek is chronologisch van opzet en sluit af met een literatuur- en bronnenlijst, diverse bijlagen en een register. Het is geïllustreerd met zwart-wit foto's. De auteur besteedt o.a. aandacht aan de meidagen van 1940, de loodsen die naar Engeland wisten te ontkomen, het loodsen in oorlogstijd en de rol van loodsen tijdens de Slag om de Schelde. Roos baseert zijn verhaal op bestaande literatuur, archivalia en interviews met oud-loodsen en hun nabestaande. Bronnen en toepasselijke citaten zijn door de auteur op doeltreffende wijze ingepast. De combinatie met zijn vlotte pen, maakt het boek tot een levendig geheel. Met dit boek is een blinde vlek in de geschiedenis van WO II uitstekend opgevuld. Een boek voor mensen met interesse voor de Tweede Wereldoorlog, maritieme geschiedenis en het loodswezen in het bijzonder.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver