Graddy Boven

Michiel Adriaensz. De Ruyter ´De Admiraal´

isbn: 978-90-59941-27-4
uitgever: Aprilis Uitgevers, Zaltbommel  
jaartal: 2007
druk: Met Jack Staller.  
 
128 pag., zeer rijk geïllustreerd, gebonden, € 29,00.
www.aprilisuitgevers.nl

Michiel Adriaensz. de Ruyter (1607-1676), bejubeld en geacht door vriend en vijand. Binnen de landsgrenzen bemind en daarbuiten gevreesd. Meerdere keren door buitenlandse regeringsleiders onderscheiden en in de adelstand verheven. De grootste vlootvoogd aller tijden. In Michiel Adriaensz. de Ruyter. De Admiraal heeft De Ruyter, in dienst van de Republiek der Zeven Provinciën, een belangrijk aandeel in het handhaven van de machtige en rijke positie, die de Republiek in de 17e eeuw op het wereldtoneel inneemt. 

Het relaas van een Vlissinger, die zijn leven op zee doorbrengt. Een zeeheld, die houdt van de grilligheid van de zee, het leven aan boord, de geur van geteerd touw en het geklapper van de zeilen. Een man zonder angst of twijfel. In het bezit van een uitzonderlijk strategisch en tactisch inzicht. Een dapper zeeman, die zijn vijand vol vertrouwen tegemoet treed. In dienst van de Staten-Generaal. Altijd in goed overleg. Van de koele kusten van Scandinavië tot aan de zwoele eilanden in de Middellandse Zee en van de donkere Afrikaanse kusten tot het zonovergoten Caraïbisch gebied. Een leven zonder weerga. Vol hoogtepunten en even zoveel dieptepunten. Het verhaal van een vroom man op het kampanjedek, maar ook van zeelieden die boven in het want en beneden op in de bedompte scheepsruimen, pompend voor hun leven, aan het zwoegen zijn. 

Dit keer geen bladzijden vol tekst, maar een boek versierd met kleurrijke illustraties. Vierhonderd jaar na zijn geboorte komt Michiel Adriaensz. de Ruyter op originele wijze opnieuw tot leven!recensie

Elly Meijn

Dit boek beschrijft het leven van Michiel Adriaenszoon de Ruyter in a nutshell. De bladzijden zijn deze keer niet vol geschreven met woorden, maar zijn geschiedenis wordt voornamelijk verteld door middel van hedendaagse tekeningen, sommige in kleur, andere in zwart/wit. Ze zijn stuk voor stuk prachtig. Wat mij opvalt, is dat er veel aandacht is besteed aan de uitdrukking op de gezichten van de personen. Het verhaal over De Ruyter begint met het begin van zijn einde. Het is 22 april 1676. De Ruyter vaart met zijn oorlogsschepen langs de kust van Sicilië op zoek naar de Franse vloot. ´s Middags om vier uur met de besneeuwde top van de Etna aan bakboord, komt de Franse vloot eindelijk in zicht. Het gevecht barst lost en terwijl vijandelijke kanonnen hun vernietigende werk doen, wordt De Ruyter op het achterdek geraakt. Hij is gewond aan hoofd en beide benen. Hij wordt naar zijn kajuit gebracht maar ondanks de pijn blijft hij zijn bevelen geven, zoals een echte luitenant-admiraal betaamt. Alleen in zijn kooi blikt De Ruyter terug op zijn verleden: zijn jeugd, zijn reizen, zijn familie. Na enkele situaties zijn we dan weer terug op de Eendracht. Hoe gaat het met De Ruyter? (Zo´n overgang vindt een paar keer plaats en komt nogal kunstmatig over.) Ook de gevechten, o.a. die van de Nederlanders, Fransen, Portugezen tegen de Spanjaarden, de voortdurende strijd tussen de Nederlandse en de Britse vloot, een expeditie van De Ruyter samen met de Denen tegen de Zweden, worden breed uitgemeten met Michiel Adriaenszoon de Ruyter steeds in de hoofdrol, terwijl hij niet altijd overal bij is. Op 27 april 1676 gaat het snel slechter met De Ruyter. Wat gaat er in zijn hoofd om? Geldt zijn glimlach de stortvloed aan lofuitingen die hij over zich heen heeft gekregen na de Vierdaagse Zeeslag? Hij werd door de Franse koning Lodewijk de Veertiende tot ridder in de orde van Saint-Michel verheven, maar de oorlog ging gewoon door en De Ruyter voer al snel het zeegat weer uit. De geschiedenis denderde voort. Maar ik ga u natuurlijk niet alles vertellen. Het lezen van de tekst en het bekijken van de tekeningen is nu aan u. Weet wel dat de Stichting 400 jaar Michiel de Ruyter dit boek heeft verkozen tot het officiële Michiel de Ruyter familieboek!!

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver