Ron de Vos

Nederlandse clippers

isbn: 90-51942-67-2
uitgever: Van Wijnen, Franeker  
jaartal: 2003
druk:  
 
280 pag., full colour geillustreerd en luxueus uitgevoerd, € 24,90.
www.uitgeverijvanwijnen.nl

Over de Amerikaanse, Engelse en Franse clippers zijn reeds fraaie boeken verschenen, nu is daar hét standaardwerk over de Nederlandse clippers!

Nadat 150 jaar geleden de eerste Nederlandse clipper van stapel liep, volgden er in de bloeiperiode van 1853-1875 maar liefst 90 van deze snelle schepen. De Nederlandse geschiedschrijvers hebben de negentiende eeuw op maritiem gebied ondergewaardeerd. Dit boek brengt daar verandering in.

Wie wil er niet weten hoe mooi, hoe indrukwekkend, hoe snel, maar ook hoe scherp ze eigenlijk waren gebouwd! Welke schepen mochten zich clipper noemen? Waren de Nederlandse clippers nu echt te vergelijken met die racemonsters uit Amerika en konden ze concurreren met de elegante clippers uit Engeland? Wie waren de scheepsbouwmeesters die met de tijdstroom meegingen en die aanvoelden wat de vrije markt van ze verlangden? Waren de Nederlandse clippers nu echt te vergelijken met die racemonsters uit Amerika en alle werven waarop grote zeegaande schepen werden gebouwd, moesten doorgespit worden om te kijken welk schip in het boek kon worden opgenomen. Vervolgens werd het schip nauwkeurig bestudeerd. Door dit onderzoek gaf de maritieme historie een klein geheim prijs. Dankzij computerberekeningen kwamen onbekende gegevens van de schepen te voorschijn, waarmee kon worden beoordeeld of ze tot de snelzeilende clippers behoorden.









Terug naar overzicht boeken van deze schrijver