Sas Boot-Ton

'Effe Dubbel'

isbn: 978-90-51796-32-2
uitgever: Gopher B.V., Amsterdam  
jaartal: 2008
druk:  
 
264 pag., paperback, € 19,50.
www.gopher.nl

Vijfentwintig jaar lang had deze krachtige vijftiger zijn gasten van haven naar haven gevaren. Diepe groeven in zijn gelaat verrieden lange dagen in weer en wind en het staal in het blauw van zijn ogen een daadkracht waar niet mee te spotten viel. 

En nu staarde hij naar de plek waar hij zijn schip een paar uur geleden voor anker had gelegd. Vreemd genoeg voelde hij geen paniek of angst. Maar de Antonia Sarah, een trotse tweemaster van dertig meter lang met slaapgelegenheid voor twintig passagiers, leek wel van de aardbodem verdwenen.

Het dreigende onheil blijft niet onopgemerkt. Algauw klinkt de stem van een collega-schipper op de marifoon: 'wie luistert: effe dubbel!'recensie

Elly Meijn

Ben je ooit passagier geweest op een charterschip? Ken je het wereldje van de chartervloot? Ja? Of nee? Het maakt eigenlijk niet uit. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een avontuurlijk weekje van te maken. Joop, eigenaar van de Twee Gebroeders, en enorme genieter van het zeilen, vaart met zijn gezin aan boord. Dit gaat niet altijd goed. Joop regelt een kindermeisje. Nu heeft hij slechts een weekendverhuur. Hij praat en drinkt graag met zijn collega's. Willem van de Grevelingen is nieuw bij de vloot. Hij is een type schipper zoals iedere vrouwelijke passagier die graag ziet: jong, blond, met voldoende lengte en brede schouders. Hij en zijn Afrikaanse maat Baja krijgen voor een week een vrouwelijk rugbyteam aan boord. Een van de vrouwen heeft ooit iets gehad met Lieuwe en lijdt daar nog iedere dag onder. Lieuwe chartert met de Antonia Sarah, zijn trotse tweemaster van dertig meter lang. Mees, zijn maat, gedraagt zich vaak als een Engelse luitenant in Her Majesty´s Service. Het schip is gehuurd door Nora en haar man. Haar mans zaak bestond 25 jaar en bovendien waren zij 25 jaar getrouwd. Zij wilden het op een speciale manier vieren met familieleden en vrienden om zich heen. Het móet een bijzondere week worden. Wiebke, schipper op de Goede Hoop, is een ondernemer met een eigen stijl en als het ware vergroeid met zijn schip. Hij heeft bij uitstek Duitse passagiers, die al jaren bij hem boeken. Ook nu weer. Dan heb je nog Atturo die een winkel heeft in het dorp waar de schepen na het varen aanleggen en de schippers en/of hun passagiers de boodschappen doen voor de volgende reis. Hij heeft geen verstand van zeevaart en de keer dat hij mee vaart om er iets meer over te weten te komen, wordt hij erg zeeziek. En heeft Trees met haar tanker de gasflessen nu wél of niet aan Lieuwe geleverd? Sas Boot, zelf een ervaren zeezeiler, laat de vier charterschippers met hun uiteenlopende karakters tot volle glorie komen. Maar af en toe hebben ze de steun of raad van de ander nodig. Ze pakken de marifoon en via het officiële kanaal klinkt het: "Wiebke, Effe Dubbel!" Wiebke weet dan dat hij moet antwoorden via kanaal 77. Ben je uitgenodigd om mee te gaan op zo´n reis, dan zul je de situaties zeker herkennen. Ik heb het boek met heel veel plezier gelezen.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver