Hans Beukema

Op kruispost

isbn: 90-74082-01-7
uitgever: Stichting Spiegel der Zeilvaart, Haarlem  
jaartal: 1983/1991
druk: tweede  
 
168 pag., niet meer verkrijgbaar.
www.spiegelderzeilvaart.nl

Wie kent ze niet, de bemanningen en loodsen van de zeilende loodsvaartuigen, zoals ze vaak met imposante knevels en baarden en altoos in het eenvoudige, degelijke zeemansuniform hun weg gingen naar het plaatselijke loodskantoor voor orders?

Deze categorie zeelui haalde de publiciteit nauwelijks of niet. Hun dienst speelde zich af buiten de waarneming van de buitenwacht en in de huiselijke kring werd weinig gesproken over het werk buitengaats. Deels kwam dit voort uit een natuurlijke zwijgzaamheid van de zeelui, maar niet onwaarschijnlijk is ook dat door de mannen veel is gezwegen en verzwegen ten behoeve van de zielrust van de achterblijvers thuis...

Tot in het jaar 1926 werd er op een aantal kruisposten nog gezeild; vooral de jaren daarvoor werden overschaduwd door een tweetal zware rampen, die aan alle opvarenden, drie├źntwintig zeelui in totaal, het leven kostten. Op kruispost is een boeiend relaas over het leven en werken van deze laatste zeilende rijkszeelui, uit een intrigerend epos over mannen die - zoals een oud-zeeloods het uitdrukte - nooit de achting en waardering kregen die ze verdienden.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver