Hans Beukema

Scheepsramp Joanna

isbn: 90-80468 41-X
uitgever: Maritext v.o.f. , Delfzijl  
jaartal: 1998
druk:  
 
108 pag., 50 foto's, € 15,95.
www.maritext.nl

Op 9 mei 1945 - kort na de capitulatie van het Duitse leger - klonk een zware explosie op de Eems. Een zuil van water en rook gaf de plaats aan waar een schip op een mijn gelopen was. Het was het motorschip 'Joanna' dat van het Duitse waddeneiland Wangerooge onderweg was naar Delfzijl. Het schip had 45 Nederlandse dwangarbeiders aan boord die na een vreselijke tijd in het werkkamp op weg waren naar huis. In het zicht van de haven volgde de explosie. Slechts zeven opvarenden overleefden de ramp. De dwangarbeiders hadden kort daarvoor, op 25 april, een vernietigend bombardement op het eiland meegemaakt. Een geallieerde luchtvloot wierp ruim 6000 bommen af boven het eiland. Het was de laatste grote luchtaanval van de Tweede Wereldoorlog.

'Scheepsramp Joanna' beschrijft het schrijnende lot van honderden Nederlandse dwangarbeiders, die geconfronteerd werden met lange werkdagen, vervuiling, slecht eten en onvoldoende kleding en een zwaar bombardement. In het boek zijn veel persoonlijke herinneringen van voormalige gevangenen opgenomen. Veel aandacht ook voor de tragisch verlopen reis naar Delfzijl.

Het boek is een geschreven monument voor de honderden naamloos gebleven dwangarbeiders op het waddeneiland en voor de tientallen slachtoffers van de scheepsramp: voor de 38 slachtoffers in vredestijd.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver