Bram Oosterwijk

Noordam - Het verhaal van vier HAL-schepen

isbn: 978-94-91354-69-4
uitgever: Coolegem Media, Rotterdam  
jaartal: 2017
druk:  
 
192 pag. met meer dan 350 illustraties, hardcover, € 24,95
www.coolegem-media.nl

Het boek vertelt de geschiedenis van de vier schepen van de Holland-Amerika Lijn die in een periode van meer dan een eeuw de scheepsnaam Noordam kregen. Het zijn twee vracht/passagiersschepen en twee cruiseschepen. De eerste dateert van 1902, de tweede van 1938, de derde van 1984 en de laatste is van 2006. Uitvoerig beschrijft Oosterwijk in dit boek de bouw, de vaartijd, de wederwaardigheden en de herinneringen van vele bemanningsleden en passagiers van deze schepen.

De Noordam één - gebouwd bij Harland and Wolff in Belfast - overleefde in 1914 en 1917 twee zeemijn-ontploffingen; zonder slachtoffers, wel met schade. Het schip was populair op de route Rotterdam - New York vice versa. De eerste Noordam werd in 1928 gesloopt. Het schip was er een van een serie van drie; de andere waren de Ryndam en de Potsdam. De tweede Noordam, die net als de eerste op New York voer, deed in de Tweede Wereldoorlog in het Stille Oceaan-gebied dienst als troepentransportschip. Ze heeft al die tijd zonder schade gevaren en tienduizenden militairen vervoerd. De Noordam bracht eind 1945 de eerste vaderlandse mariniersbrigade van de Verenigde Staten naar Java, in verband met de onafhankelijkheidsstrijd van de Indonesiërs. In 1948 was ze het eerste schip dat in het kader van de Marshallhulp Amerikaanse goederen naar Rotterdam bracht. De Noordam-twee werd in 1963 aan een Franse rederij verkocht; vijf jaar later werd ze gesloopt. Het cruiseschip Noordam en het zusterschip Nieuw Amsterdam werden in 1983/1984 op een werf in Saint-Nazaire gebouwd. Het meer dan dertig jaar oude schip vaart nog steeds, onder een andere naam voor een Engelse rederij. De Noordam nummer vier is een van de luxueuze cruiseschepen van de Vista-klasse van de Holland America Line. Het schip vaart cruises over de gehele wereld.

Maritiem auteur Bram Oosterwijk heeft in dit 192 pagina’s tellende gebonden boek een belangrijk deel van de historie van vier schepen van de in 1989 aan Carnival Corporation verkochte Holland-Amerika Lijn vastgelegd. Het boek telt meer dan 350 illustraties (het merendeel in kleur).

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver