Peter van Rooden

Van Veendam naar Havana. Het zeemansleven van de Groninger familie Kolder.

isbn: 978-90-814914-5-7
uitgever: in eigen beheer  
jaartal: 2017
druk:  
 
102 pag., € 12,50 excl. verzendkosten te bestellen: p800207@yahoo.com


NIEUW --- NIEUW --- NIEUW Zoals de titel al verklapt staat de Groninger familie Kolder centraal in dit boek. Vijf hoofdpersonen worden beschreven van het wieg tot het (zeemans-)graf en hun reizen over de zeeën.

Stamvader is Roelf Jacobs Kolder die al in het eind van achttiende eeuw vertrouwd raakt met het wel en wee op een schip als zoon van een turfschipper. De twee zoons van Roelf raken, als vanzelfsprekend, ook betrokken bij de scheepvaart en varen mogelijk met hun vader Roelf mee richting de Oostzee waar hij regelmatig heenvaart. Ook de twee kleinzoons van Roelf komen in dit boek aan bod waardoor er vijf hoofdpersonen in het middelpunt staan in dit boek. Hun tochten als matroos, stuurman en schipper komen uitgebreid aan bod en we reizen met hen mee naar de Oostzee, naar Engeland en zelfs naar Zuid-Amerika en Havana.

Dat niet alle hoofdpersonen op hoge leeftijd in bed sterven is uiteindelijk terug te lezen in dit boek. De burgemeester van Veendam heeft het boek voorzien van een persoonlijk voorwoord.

‘Dit boek van Peter van Rooden, waarin de menselijke kant van de geschiedenis op verhalende wijze wordt beschreven, is een aanwinst voor ons historisch besef en een genoegen om te lezen!’ Sipke B. Swierstra, burgemeester gemeente VeendamTerug naar overzicht boeken van deze schrijver