Cees de Baare

Cyber Jack

isbn: 978-94-022-3757-3
uitgever: Boekscout  
jaartal: 2017
druk: Jeugdboek  
 
182 pag., geillustreerd, € 19,99.
www.boekscout.nl

NIEUW - NIEUW - NIEUW Jack en Stefan gaan tijdens de zomervakantie naar een cyberkamp waar zij als twee vrienden op reis gaan via de digitale wereld. Deze avontuurlijke reizen hebben een doel in het verdere leven van de vrienden. Door dit kamp en de digitale reizen worden zij versneld wereldwijs gemaakt. Dit is nodig om later als vertegenwoordigers voor de jeugd over de hele wereld, op te komen tegen diverse misstanden zoals kinderarbeid en kindsoldaten. Maar zij reizen ook naar het verleden en de toekomst. Tijdens deze reizen raken de jongens regelmatig in verwarring over de misstanden die zij zien en meemaken, al is het werkelijkheid.

Tijdens een digitale reis naar het verleden komen Jack en Stefan in de periode van de VOC terecht. Ze worden samen met een jongen uit het armenhuis geronseld om als bemanningslid een van de lange reizen te maken. Maar Jack en Stefan weten kenbaar te maken dat zij kunnen lezen en schrijven en als hobby zelfs goed kunnen tekenen. Hierdoor komen zij op de cartografische afdeling van het VOC terecht en zal de jongen uit het armenhuis uiteindelijk als een relatief jonge cartograaf een lange reis maken aan boord van een VOC schip.

Tijdens een digitale reis naar de toekomst komen de jongens terecht op Waterland, een ingedamd gebied ergens ver op zee. Het was de bedoeling dat dit gebied als een grote energieleverancier zou gaan functioneren, ver van de bewoonde wereld. Maar tijdens de bouw sloeg het noodlot toe. Een groot gedeelte van Europa kwam onder water te staan, waardoor de nut en noodzaak van het gebied niet meer nodig was. De mensen die in dit gebied werkzaam waren, bleven achter en hebben daar hun toekomst opgebouwd. Wonend in een drijvende stad met drijvende woningen en met een energievoorziening ver vooruit hun tijd. Ook de visserij maakte grote stappen. Er werd met een heel ander systeem gevist dan wij nu, met kotters en hektrawlers, gewend zijn.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver