Dick Huges

Astronavigatie - Van Columbus tot Willem Barentsz voor de moderne zeiler

isbn: 978-90-8616-159-1
uitgever: Lanasta, Emmen  
jaartal: 2017
druk: Rond Kerst verschijnt de tweede herziene en uitgebreide uitgave. Door Siebren van der Werf met als co-auteur Dick Huges.  
 
80 pag., soft cover. Prijs: € 14,95. Inmiddels is dit boekje ook vertaald in het Engels (ISBN: 978-90-8616-342-7) en het Duits (ISBN: 978-90-8616-159-1).
www.lanasta.com

Voor de zestiende-eeuwse zeeman was dat: je positie bepalen. Precies vijf eeuwen geleden verschenen de eerste handboeken over astronavigatie. Ze legden uit hoe je aan de hoogte van de zon en de Poolster kunt vinden waar je bent en welke koers je moet varen om een veilige haven te bereiken. Het zijn technieken die door de eeuwen heen hun waarde hebben bewezen.

Siebren van der Werf en Dick Huges laten in dit boek datzelfde format herleven, maar nu toegesneden op de moderne zeiler die een sextant heeft en een betrouwbaar klokje. Er zijn moderne declinatietafels voor vier jaar, 2017-2020. Ook tafels die de tijd geven voor de daglichtperiode, de tijd tussen zonsopkomst en –ondergang. Daarmee vind je je lengtegraad, iets dat in de zestiende eeuw nog niet mogelijk was. En natuurlijk is er het “regiment” van de Poolster, in een nieuwe versie.

Een Trans-Atlantische tocht van Dick Huges, waar hij deze technieken gebruikt, wordt in dit boek beschreven.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver