Hans Beukema

De Ramp

isbn: 978-90-8744-011-4
uitgever: Maritext vof, Delfzijl  
jaartal: 2016
druk:  
 
Pag. 60, illustraties 30, prijs: € 12,50. Het boek is ook in de Duitse taal verschenen.
www.maritext.nl

Op 23 februari 1967 trok een orkaan met extreme windsnelheden (kracht 15) over de Noordzee. De meteorologische diensten werden door deze uitbraak van natuurgeweld verrast. Dat gold ook voor de schepen op zee.

Om 16.14 uur kwam de viskotter TM1, Burgemeester van Kampen, thuishaven Termunterzijl, met een mayday in de ether. Een massieve brok overkomend water had schade aan de opbouw toegebracht: het schip maakte water. De schipper vroeg dringend hulp van een reddingboot. De Seenotkreuzer Adolph Bermpohl, station Helgoland, die reeds op zee was voor een andere noodmelding, zette na overleg koers naar de TM1. De Nederlandse vissers werden onder uiterst moeilijke omstandigheden van boord gehaald.

Om 18.19 uur meldde de reddingboot: “Hebben alle drie vissers gered, koersen naar Helgoland.” Het was het laatste contact met de reddingboot. Het schip antwoordde daarna niet meer op oproepen van de kustwacht en arriveerde evenmin op Helgoland. De Adolph Bermpohl werd de volgende dag deerlijk gehavend op de Noordzee aangetroffen. Van de vier bemanningsleden en de drie geredde vissers ontbrak enig spoor.

Vijftig jaar na dato reconstrueerde Hans Beukema de gebeurtenissen op zee. Officiële publicaties, rapportages en interviews dienden daarbij als leidraad. Het resultaat is een 60 pagina’s tellend boekwerkje, waarin de schrijver de dramatische gebeurtenissen op zee bijna tastbaar nabij brengt.Terug naar overzicht boeken van deze schrijver