Graddy Boven

Cannons and Sail

isbn: 978-90-71500-35-0
uitgever: Dokmar Maritime Publishers BV  
jaartal: 2017
druk: Een Engelse uitgave door Jan de Quelery en Graddy Boven  
 
Het boek is te koop voor € 39,75 via uitgeverij Dokmar, in verschillende boekhandels en in de museumwinkel van het Zeeuws maritiem muZEEum.
www.dokmar.com

NIEUW - NIEUW - NIEUW - Olieverf op doek. Nauwkeurig geplaatste penseelstreken. Een kwestie van discipline. Wie veel en consequent schildert wordt door de jaren heen beter. Dat is de weg die de in Vlissingen geboren Jan de Quelery (1957) heeft afgelegd. Een uniek kunstenaar met uitzonderlijke kwaliteiten die zich met recht kan meten met de maritieme schilders uit de 17e eeuw. Alles tot in detail met soms impressionistische uitstapjes om de zee gewicht te geven, in beweging te brengen en te laten schitteren. Door niets en niemand te evenaren.

Van jongs af aan gedreven door het zilte water. In het bezit van potlood en papier dikwijls zwervend door de haven van Vlissingen. Onrustig turend naar de einder om inspiratie op te doen. Een tijd lang combineert De Quelery zijn bestaan als kunstenaar met een baan op een Zeeuwse scheepswerf. Op de werkvloer leert hij het schip lezen en raakt bedreven in het vastleggen van haar lijnen. Zijn schilderijen worden steeds kundiger en vinden hun weg naar het grote publiek. Even lijkt Nederland te klein voor hem. In de jaren tachtig van de 20ste eeuw beproeft hij zijn geluk in Nieuw-Zeeland, waarna in 1989 het besluit volgt om zijn kunstenaarshart definitief te volgen. De Quelery keert naar Vlissingen terug en wijdt zich sindsdien volledig aan de kunst. Voor elk nieuw doek wordt uitgebreid onderzoek gedaan. Fouten mogen niet gemaakt worden. Alles moet perfect zijn. Geen barrières meer. Vol overgave en met ziel en zaligheid.

Terecht dat Jan de Quelery in het boek Cannons and Sail de ruimte krijgt om zijn uitzonderlijke talent aan het papier toe te vertrouwen. Dit kleurrijke boek toont zes schilderijen van zeeslagen uit de 17e eeuw en zoemt in op kleiner werk met schepen uit de Gouden Eeuw. Het zijn kunstwerken die stuk voor stuk vertrouwen uitstralen. Alle gevormd door de tijd. Van ongekende klasse! De schilderijen zijn, naast een inleiding, voorzien van teksten van de hand van historicus Graddy Boven.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver