Graddy Boven

Keizer Wilhelm II. Admiraal van de Atlantische Oceaan

isbn: 9789059116528
uitgever: Aspekt  
jaartal: 2018
druk: herdruk  
 
140 pag., € 18,95
www.uitgeverijaspekt.nl

HERDRUK NU VERKRIJGBAAR - HERDRUK NU VERKRIJGBAAR Willy Stöwer (1864-1931), een geliefde keizerlijke marineschilder, maakt ooit een schilderijtje waarop de kleine Wilhelm in matrozenpak met het scheepje Fortuna staat afgebeeld. Het oorlogsscheepje heeft de functie van hobbelpaard, waardoor de tweejarige Wilhelm, als hij in het bootje stapt, de stampende beweging van een schip in de golven kan nabootsen. De voorstelling van Stöwer is het absolute begin van de maritieme droom die Wilhelm II gedurende zijn keizerschap fanatiek en vol overtuiging nastreeft. Met de komst van Wilhelm II begint voor Duitsland een periode waarin de marine volledig tot bloei komt. De keizer is de motor achter de Vlootwet van 1898, dankzij welke hij een imponerende oorlogsvloot kan opbouwen. Wilhelm bezit een onbedwingbare drang de beste te willen zijn. Hij zal en moet in meerdere opzichten heer en meester op zee zijn. De keizer is een fervent wedstrijdzeiler, brengt jaarlijks vakanties op zee door en wil maar al te graag een kundige maritieme schilder zijn.

Aan boord van zijn geliefde Hozernzollern II vult Wilhelm zijn keizerschap in door vanaf zee zaken te regelen en diplomatie te bedrijven. Uit pure eerzucht laat hij vijf zeiljachten bouwen die alle de naam Meteor krijgen. Op zee is hij thuis. Daar voelt hij zich als een vis in het water en vandaar dat de keizer gedurende sommige jaren meer dan tweehonderd dagen op het water verblijft.

Keizer Wilhelm II. Admiraal van de Atlantische Oceaan schetst het beeld van een fanatiekeling die een ideaal nastreeft. De keizer wil met zijn reusachtige oorlogsvloot indruk op Engeland en Rusland maken, hen de loef afsteken en in de politieke arena de sterkste zijn. Wilhelm II stijgt tot grote hoogte, om vervolgens hard van zijn voetstuk te vallen. Hij brengt zijn laatste jaren in ballingschap in Nederland op kasteel Huis Doorn door, waar hij op 4 juni 1941 komt te overlijden.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver