Dick Huges

Zeilen met losse handen; over koers houden met stuurzeilen

isbn:
uitgever: Watersportmedia  
jaartal: 2012
druk:  
 
E-boek (met youtube-video's) € 9,95


Oceaanveteraan Dick Huges bepleit dat je altijd een alternatief moet hebben voor de systemen aan boord. Dat geldt dus ook voor stuurautomaten en voor windvanen. Je hoort het eigenlijk nogal vaak: "Nog een week met de hand moeten sturen omdat de windvaan kapot ging." En nog vaker: "Halverwege Schotland kapte de stuurautomaat ermee, dus maar op de hand verder." Te vaak blijkt het zelfstuursysteem feilbaar. Elektrische- en mechanische systemen zijn kwetsbaar klaarblijkelijk. En het enige dat we achter de hand hebben zijn onze eigen handen.

Dat kan beter, dacht Dick Huges. Tijdens de oceaanreizen van Dick Huges ontwikkelde hij, op basis van oude zeilliteratuur zijn eigen alternatieve stuursysteem. In 'Zeilen met losse handen' geeft Dick Huges een uitgebreide instructie over hoe te werken met stuurlijnen, elastieken, reductiesystemen en koersinstellingen. Huges legt uit hoe je op alle koersen je schip zelfsturend kunt maken met eenvoudige middelen.

Het e-boek bevat een test op vier schepen die met het 'sheet-to-tiller' systeem werden uitgerust. De tests zijn behalve in het e-boek ook zichtbaar in zes instructievideo's.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver