Aafke Steenhuis

De magie van het IJ

isbn:
uitgever: Philip Elchers, Groningen  
jaartal: 2015
druk:  
 
Prijs € 29,95 – let op: introductieprijs tot en met 1 maart 2016 € 25,00 Er is ook een luxe-editie van 15 exemplaren, die gesigneerd zijn en voorzien van een originele tekening van Aafke, die kost € 165,-. Alle boeken zijn te bestellen via www.philipelchers.nl
www.philipelchers.nl

NIEUW - NIEUW - NIEUW Na tien jaar in het centrum van Amsterdam gewoond te hebben, verlangde Aafke Steenhuis naar de ruimte en stilte van vroeger, van haar jeugd op het Groningse platteland. Met haar man kocht ze een oud houten dijkhuis aan de Nieuwendammerdijk aan het IJ, het voormalige gemeentehuis van het dorp Nieuwendam. Toen ze collega’s vertelde dat ze naar Nieuwendam zou verhuizen, werd ze beklaagd: ‘Naar Amsterdam Noord! Daar is helemaal niks!’ ‘Maar dat is juist wat ik graag wil’, zei Aafke.

Het voormalige gemeentehuis bleek een huis met een lange en rijke historie die de ontwikkeling van het gebied ten noorden van Amsterdam weerspiegelt. Want haar huis heeft veel gezien en meegemaakt: zeilschepen, sloepen, stoomboten, binnenvaartschepen en cruiseschepen die in de loop van de tijd op het IJ voorbijvoeren, de komst van elektriciteit en waterleiding, de armoede en de voedselverstrekking tijdens de Eerste Wereldoorlog, de overstroming van Waterland in 1916, de heftige discussies in die tijd over aansluiting bij Amsterdam.

Dat huis neemt Aafke Steenhuis als uitgangspunt om ons mee te voeren op een reis in de tijd langs boeiende en kleurrijke mensen, landschappen en de ontstaansgeschiedenis van het land waarin zij woont, werkt en leeft. Ze schetst een beeld van de situatie vroeger en nu van Amsterdam Noord en het omringende Waterland. Middelpunt van alle verhalen is het IJ, de brede waterstroom tussen de stad Amsterdam en het stadsdeel Amsterdam Noord. Al eeuwenlang hebben de bewoners van beide oevers hun bestaan en hun welvaart aan het IJ te danken. Daarbij gaat ze ver terug in de tijd: ze beschrijft de middeleeuwse kolonisering van dit veengebied en de invloed van een ijstong uit de ijstijd en zelfs de overblijfselen van de asregens uit vulkanen die hier nog in de grond terug te vinden zijn.

Het boek ontvouwt een prachtig panorama op Amsterdam Noord. Lange tijd een veronachtzaamd en verguisd gebied, maar nu door een stroom van mensen herontdekt.Terug naar overzicht boeken van deze schrijver