Aafke Steenhuis

De Eems, een stroom van beelden

isbn: 9789050481496
uitgever: Stichting Uitgeverij Philip Elchers, Groningen  
jaartal: 2014
druk:  
 
Hardcover, 33 schilderijen/tekeningen met korte toelichtende tekst, € 25,-.
www.philipelchers.nl

De rivier de Eems en het gebied de Eemsmond spelen een hoofdrol in het in 2011 verschenen boek Het lied van de Eems van Aafke Steenhuis. Zij beschrijft daarin de geschiedenis en de actuele situatie van de scheepvaart, de natuur, de steden en dorpen langs deze prachtige, nog tamelijk onbekende, maar boeiende rivier, haar havens en de bedrijvigheid. Inmiddels verschenen er maar liefst vijf drukken en ontving Steenhuis veel enthousiaste reacties van de lezers van haar boek. Maar behalve schrijfster is Aafke Steenhuis ook schilder. De afgelopen tijd reisde zij opnieuw vanaf de bron in het Teutoburgerwoud tot aan het eiland Borkum, nu om haar te schilderen.

De beelden van gebouwen en landschappen die ik getekend heb zijn voor mij iconen, markante plekken waar historische gebeurtenissen plaatsvonden, waar het heden en het verleden elkaar raken. En tegelijk geniet ik ervan hoe mensen, de hele geschiedenis door, zich hebben ingespannen om hun gebouwen, voorwerpen en woonplekken te versieren.' Langs de gehele Eems maakte zij een serie van 50 schilderijen van de meest interessante plekken zoals zij die ook al beschreef in Het lied van de Eems.

Het boek op een royaal liggend A4-formaat is geheel in kleur uitgevoerd en heeft een hardcover. Alle afgebeelde schilderijen voorzag Aafke Steenhuis van een korte toelichtende tekst. De uitgave is voorzien van een voorwoord van journalist Max Arian en een inleiding van Aafke Steenhuis zelf.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver