John Brosens

Bloedbroeder 1618

isbn: 978 90 7884 066 4
uitgever: PMA Young Adults  
jaartal: 2014
druk:  
 
De omslagillustratie is gemaakt door Melchior van Rijn. 360 pagina's vol avontuur, spanning, romantiek en magie. € 16,95, stevig formaat paperback.


NIEUW - NIEUW - NIEUW Een vloedgolf smijt het Zeeuwse schip ‘Het Duyfjen’ voor de Braziliaanse kust op een zandbank. Van de twintig opvarenden heeft één het kunnen navertellen. Zijn naam is Lourens Lourenszoon en hij is 18. Na acht jaar slavernij bij de Arocouros-indianen wordt hij vrijgekocht door een toevallig passerende schipper uit Zierikzee. De prijs: een oude musket en twee bijlen... Lourens wordt door de schout verplicht verslag uit te brengen op het kantoor van de WIC in Amsterdam. Zij willen alles weten over het Amazonegebied. Wat groeit er? Zit daar winst in? Nicolaes van Wassenaer, secretaris aldaar, schrijft er een rapport over.

En ik - bijna 300 jaar later - een boek! Met ‘n postkoloniaal tintje... Wat de Hoge Heeren van de WIC niet weten: Lourens heeft een geheime agenda. Hij heeft de kant van de indianen gekozen en is vastbesloten de WIC bij de Arocouros buiten de deur te houden. Zal hij daarin slagen? Spanning. Actie. Avontuur. Romantie

Waarom dit boek? ‘BLOEDBROEDER 1618’ is niet zomaar een spannend young adultboek. Ik streef er een doel mee na. Want wat is het geval: de indianen in het Amazonegebied zijn van hun kennismaking met Europeanen alleen maar slechter geworden. Nog steeds worden zij gekleineerd, gediscrimineerd en bestolen. Vanaf de zestiende eeuw werd hun cultuur geminacht en bestreden door de Portugezen en de Spanjaarden; de belagers van vandaag zijn hun eigen regering, oliemaatschappijen en de ontwikkelaars van sojaplantages.

Ik hoop dat de lezers van ‘BLOEDBROEDER 1618’ begrip zullen krijgen voor de netelige positie van de indianen in het Amazonegebied en gemotiveerd raken stappen te ondernemen daar iets aan te doen. Vandaar dat ik ook hoop dat een humanitaire organisatie of instelling dit project wil steunen door het logo beschikbaar te stellen. Dan weten mijn lezers waar ze met hun hulp, suggestie of bijdrage terecht kunnen.Terug naar overzicht boeken van deze schrijver