Hans Beukema

Verspreid, maar verbonden

isbn: 978-90-87440-01-5
uitgever: Maritext v.o.f., Delfzijl  
jaartal: 2006
druk:  
 
208 pag. Illustraties : 300 208 pag., 300 illustraties, uitverkocht.
www.maritext.nl

In 1856 werd in Delfzijl een zeevaartschool opgericht. De school werd aanvankelijk gehuisvest in een nog in gebruik zijnde militaire kazerne, maar al spoedig werd een eigen pand betrokken. Met de ingebruikname van het internaatschip 'Abel Tasman' in 1924 en een nieuw schoolgebouw in 1931 plaatste de zeevaartschool zich bij de toonaangevende instituten voor zeevaartonderwijs in Nederland.

'Verspreid, maar verbonden' voert de lezer mee door de 150-jarige historie van de zeevaartschool en het internaat. De studietijd was het voorportaal van het aanstaande beroepsleven op zee. Het betekende een schoolleven van orde en teamgeest, dat naast de studie in beslag werd genomen door sporttoernooien, roeiwedstrijden, deelname aan plaatselijke evenementen en vaartochten op de opleidingsschepen 'Prinses Juliana' en 'Prinses Margriet'.

Het nautisch onderwijs onderging de laatste decennia uiterlijk grote veranderingen. De uniformen werden afgeschaft. Het collectieve internaatsleven maakte plaats voor individualiteit in studentenflats. Ten slotte werd de huisvesting van schoolwege beƫindigd. De kern van de zeevaartopleidingen bleef onaangetast en is ook tegenwoordig nog onverkort wat het altijd was: een voorbereiding voor een afwisselend leven en een verantwoordelijke positie in de zeevaart.

In 'Verspreid, maar verbonden' brengt de auteur het school- en internaatsleven met feiten, herinneringen en tal van anekdotes opnieuw tot leven. De tekst wordt begeleid door meer dan 300 foto's uit archieven, maar vooral ook uit de particuliere collecties van oud-medewerkers en oud-leerlingen. De boeiende tekst en het vele beeldmateriaal geven een onderhoudend en sfeervol beeld van 150 jaar zeevaartonderwijs in Delfzijl.Terug naar overzicht boeken van deze schrijver