Ron de Vos

Kapitein Blom: Het fregatschip Futures

isbn: 978-90-74543-13-2
uitgever: Spiegel der Zeilvaart/Scribo Mare  
jaartal: 2011
druk: totaal herziene druk  
 
128 pag., 60 kleuren illustraties, € 14,95.
www.grotezeilvaart.nl

Deel 1. Als uitgangspunt bij de beschrijving van de zeereis Amsterdam - Brest is het boek Praktikale Zeevaartkunde en Theoretische Kennis van Handel en de Scheepvaart uit 1842 van Pieter Le Comte genomen. Le Comte’s boek bestaat uit twee delen: een deel tekst en het andere deel bevat illustraties die weer op de tekst terugslaan. Deze illustraties zijn omgezet in digitale tekeningen om de lezer inzicht te geven hoe te manoeuvreren met een vierkantgetuigd zeilschip.

De reis wordt ondernomen door kapitein Blom van het fregatschip Futures. De kapitein is een vakbekwame man die via de kluisgaten aan boord is gekomen en zich het zeemansvak heeft eigen gemaakt. Hij wordt bijgestaan door de jonge stuurman Frans van Linden.

De reis speelt zich af in de eerste helft van de negentiende eeuw op de rand van een tijd waarin vernieuwingen af en toe aan de horizon gloren. Voor kapitein Blom met zijn visionaire kwaliteiten zijn deze voorbodes van onze moderne tijd al duidelijk herkenbaar.recensie

Peter Bouchier: Ouverture tot de toekomst

Deze heruitgave wil ik hierbij graag bij iedereen aanbevelen. Er staan mooie illustraties in die je helpen voor te stellen wat er zeiltechnisch allemaal gebeurt op een dwars getuigd schip. Maar dat is slechts één verdienste van dit belangwekkende boek. Wie is hier nu de hoofdpersoon, dacht ik toen ik het las. Is het kapitein Blom met zijn praktijkervaring die het schip veilig voor Brest brengt? Stuurman Van Linden die de wereld met jonge ogen vol enthousiasme beziet, wat in de vervolgdelen De Race en De Opstapper verder wordt uitgewerkt? Of is het het fregat Futures zelf, dat bijna als een ik-figuur fungeert? Tenslotte wist ik het: de hoofdfiguur is de toekomst. Blom’s visioenen die tot in onze tijd reiken zijn volkomen geloofwaardig en verlenen het rechttoe rechtaan vertelde verhaal de allure van een tijdloos document. En als dan aan het eind een wel heel bijzondere ‘opstapper’ aan boord komt, neemt het zo’n originele wending dat je als lezer bijna zelf een rol in het geheel krijgt. Er is green betere ouverture denkbaar tot de nu driedelige, maar hopelijk nog niet voltooide serie over een Nederlandse Onedin Line.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver