Cees de Baare

Van Fokkenmaat tot Hemelvaarder

isbn: 978-94-6176-888-9
uitgever: Boekscout  
jaartal: 2012
druk:  
 
248 pag., paperback, € 17,95.
www.boekscout.nl

De verhaallijn speelt zich af in de periode van 1910 tot 1945, toen Cornelis Zorgdrager als jongen uit een armoedig landarbeidersgezin moest gaan werken. Hij vertrekt samen met zijn broer Gerrit met alleen een stel nieuwe klompen vanuit het Drentse dorpje Elevelt naar Groningen. Gerrit vindt werk bij een boer in de buurt en Cornelis gaat alleen door en maakt kennis met boer Stienstra. Deze neemt hem op de boerenkar mee richting Groningen. Zij komen aan op de boerderij van boer en boerin Stienstra, waarmee Cornelis een zeer hechte band smeedt.

In Groningen, op de werf van gebroeders Verstockt, wordt de koftjalk “Neerlandia” in opdracht van kapitein Hekman gebouwd. Aan boord van dit schip begint Cornelis zijn nautische leven. Hij is snel van begrip en weet in korte tijd de benodigde kennis eigen te maken. Kapitein Hekman en stuurman Eerling sturen Cornelis naar de zeevaartschool om zijn stuurmanpapieren te halen. Tijdens deze periode verblijft hij gedurende de weekenden bij boer en boerin Stienstra, die hem als hun eigen kind beschouwen.

Na het behalen van zijn diploma komt het leven van Cornelis in een stroomversnelling; met hulp begint Cornelis aan een eigen schip, een Nederlandse koftjalk onder Zweedse vlag. In de loop der jaren trouwt hij met zijn geliefde Stephanie en samen krijgen zij een zoon. Net na de geboorte van zijn zoon reist hij in gezelschap van boer Stienstra naar Amsterdam. Daar koopt hij de klipper van zijn dromen. Door de tijd heen loopt de kustzeilvaart terug en laat Cornelis zijn klipper motoriseren. Na een aantal jaar koopt hij eenprachtige motorcoaster die zo goed aan de eisen voldoet dat na een paar jaar een heuse rederij ontstaat.

Cornelis, Stephanie en hun zoontje genieten van een goed leven totdat de 2e Wereldoorlog roet in het eten gooit. Cornelis besluit met zijn schepen uit te wijken naar Engeland. Daar wordt hem gevraagd om voor de Engelse marine te varen hij stemt daar mee in. De vloot, deels bemand door zijn eigen bemanning en deels door Engelse marinemensen, komt goed door de oorlogsjaren. Aan het einde van de oorlog treft een van de schepen een noodlottig ongeval. Cornelis is aan boord en raakt zwaar gewond, waarna hij in een Engels marine ziekenhuis overlijd. De vloot keert na de oorlog zonder hun geliefde reder terug naar Nederland, waar de echtgenote samen met twee van de kapiteins van de vloot, de rederij nog lang voortzetten.

recensieWat vond ik er van? Van het begin tot het eind een hartverwarmend verhaal. Ik ben blij dat ik het heb mogen lezen. De kennis van de auteur over de zeevaart en zijn liefde daarvoor blijkt uit het boek. Vooral in het begin wordt je van allerlei termen op de hoogte gebracht die met de zeevaart te maken hebben. Dat is geen overbodige luxe voor een landrot. Maar het is niet hinderlijk om te lezen omdat het heel goed in het verhaal past. Wat ik ook heel bijzonder vond is de afbeelding op de cover van de vuurtoren van Breskens. Dit is de haven die de Neerlandia ook nog even aandoet in het verhaal. Mooi verweven met de werkelijkheid. De jonge Cornelis maakt nogal wat mee in zijn leven, maar blijft een bewonderenswaardig mens, steeds denkend aan zijn naaste en ook dusdanig handelend. Hij wist al wat netwerken was en dat legt hem geen windeieren. Dat samen met zijn goede inborst, maakt het een hoofdpersoon om graag over te lezen. Hij leert als snel dat wanneer je jezelf ergens voor interesseert, je alles beter kunt onthouden en op deze manier veel kennis op kunt doen. De spreuk die zijn moeder hanteerde: 'Wie goed doet, goed ontmoet' heeft hij goed ter harte genomen. Op het eind wordt de titel duidelijk. Nogmaals, als je deze roman leest, wordt je warm van binnen. Geen poespas, maar mooi geschreven. Graag gelezen en een aanrader voor lange, koude avonden! Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver