Anton (Ton) Wegman

E.G. van der Stadt, Pionier in jachtontwerpen

isbn: 90.519.4218.4
uitgever: Van Wijnen, Franeker  
jaartal: 2001
druk: Onder redactie van T. Van Harpen. Beeldredactie: Ton Wegman en Elisabeth Spits.  
 
175 pag., hardcover, met illustraties.
www.uitgeverijvanwijnen.nl

Valk, Trial, Zeevalk, Stormvogel, Pionier, het zijn namen die uit de geschiedenis van de jachtbouw niet zijn weg te denken.

Vanaf het begin van de jaren dertig van de twintigste eeuw was Van de Stadt voortdurend in de voorhoede te vinden. Talloze vernieuwingen kwamen van de tekentafels in Zaandam. Zo hebben de gelijmde hechthoutconstructies en polyesterjachten vele Europese jachtbouwers tot voorbeeld gediend. Ook voorzag Van de Stadt de mogelijkheden van amateur-bouw en leverde als een van de eersten zogenaamde stock plans, compleet uitgewerkte bouwtekeningen voor zelfbouwers.

Dit boek plaatst het werk van Van de Stadt tegen de achtergrond van de ontwikkeling van de watersport in Nederland vanaf de jaren '30 tot nu toe. Bij het boek is een CD gevoegd waarop van alle Van de Stadt ontwerpen lijnen-, inrichtings- en zeilplan zijn opgenomen zodat ieder die dat wil zijn eigen schip eenvoudig kan terugvinden. Naast de Nederlandse editie is er een Engelse en een Duitse versie.recensie

Biblion recensie, Jaap A.M. Kramer

Een uniek standaardwerk, vol ontwerp- en perspectieftekeningen, foto's (voornamelijk zwart-wit) en technische informatie van de honderden jachten die Van de Stadt in zijn leven heeft ontworpen en gebouwd. Daarbij de ontwikkeling van het zeiljacht van 1933 tot heden, en ook van de research en het wedstrijdzeilen. Aan de hand daarvan wordt verteld hoe Van de Stadt hierin steeds voorop liep door zijn technische creativiteit te combineren met de wetenschappelijke ontwikkelingen. En hoe hij zijn producten zelf toetste in zeezeiltochten en internationale zeilwedstrijden. Dit alles goed begrijpelijk beschreven voor watersporters. Een verdiende hommage aan een groot jachtbouwer/wedstrijdzeiler die wereldwijd bekend werd, maar steeds eenvoudig zichzelf bleef. Met register van persoonsnamen en van de 632 bouwnummers met afmetingen en cd-rom met inrichtings- en zeilplannen daarvan.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver