Antoon Vandamme

Blankenbergse Klanken

isbn: 978-90-795-2804-2
uitgever:  
jaartal: 2008
druk:  
 
64 pag., € 16,- en verkrijgbaar in de dienst Toerisme en bibliotheek.


Vier inwoners van Blankenberge hebben hun krachten gebundeld voor het boekje Blankenbergse Klanken. Het is een verzameling geworden van volkse liederen en gezegden uit het rijke maritieme erfgoed van de badstad.

Antoon Vandamme, die lid is van het Blankenbergse shantykoor, ging grasduinen in de stapel documenten over het verre en rijke verleden van de badstad als vissersdorp en zijn inwoners. Muzikant Philip Fourier, die liefhebber is van oude muziekinstrumenten, ging op zoek naar partituren die een link legden naar de badstad. Jan Van Quathem, die voor de lay-out zorgde, wist partituren en geschreven teksten te combineren met oude foto's uit het vissersleven', zegt schepen Patrick De Klerck.

De thema's die aan bod komen in Blankenbergse Klanken, gaan over de visserij, toerisme, carnaval, kinderliedjes aftelversjes en de rantsoenering tijdens de oorlog. 'Bij de start was het zeker niet de bedoeling om alle facetten die in het boekje volledig uit te diepen. We wilden de lezer confronteren met de gebruiken in het dagdagelijkse leven toen de televisie nog niet bestond. De auteurs staan zeker open voor kritiek en suggesties om het boekje bij een eventuele tweede druk verder uit te werken', zegt schepen De Klerck.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver