Hans Beukema

De mannen van de Insulinde

isbn: 978-90-87440-06-0
uitgever: Maritext v.o.f., Delfzijl  
jaartal: 2010
druk:  
 
152 pag., gebonden, 200 foto´s, € 29,50.
www.maritext.nl

Bijna veertig jaar was het Friese kustplaatsje Oostmahorn de thuishaven van de legendarische reddingboot Insulinde. De boot kreeg na haar actieve bestaan de functie van varend museumschip. Het Nationaal Scheepvaartmuseum in Den Helder voerde onlangs een algehele restauratie uit, die dit jaar werd afgerond. In september 2010 werd de herboren Insulinde op feestelijke wijze opnieuw in de vaart gebracht.

De Insulinde besloot haar actieve loopbaan in februari 1965. Het was nog steeds vliegend stormweer, toen de motorreddingboot met twee geredden van een Noorse kustvaarder in haar thuishaven Oostmahorn terugkeerde. Het was de laatste reddingtocht van de reddingboot, die in bijna veertig jaar een ongekende roem vergaarde.

Haar geschiedenis begon eigenlijk in 1921. In dat jaar vonden twee rampen met reddingboten plaats, die aan tien redders het leven kostten. Op aanwijzingen van reddingbootschipper Mees Toxopeus ontwierp de Delfzijlse scheepsbouwer Jan Niestern een geheel nieuw type reddingboot, de Insulinde. Haar ligplaats werd Oostmahorn. Het schip maakte de verwachtingen meer dan waar. Onder de schippers Mees en Klaas Toxopeus en hun Oostmahorner bemanningsleden verrichtte de boot een groot aantal spraakmakende reddingen in het Nederlandse en Duitse kustgebied. 

De schrijver neemt de lezer mee aan boord bij de spectaculaire acties, die de reddingboot haar grote faam in binnen- en buitenland bezorgden. En hij laat de lezer kennismaken met de bemanningsleden: de schippers, motordrijvers, opstappers en vele anderen. Deze zwijgzame mannen trotseerden de kracht van de elementen en brachten meer dan 300 zeelui behouden in Oostmahorn aan land.    De zilte verslaggeving van interviews, anekdotes en uniek archiefmateriaal laat de lezer haast tastbaar kennismaken met het geweld van brekers en branding.Terug naar overzicht boeken van deze schrijver