Antoon Vandamme

Stroomtij

isbn: 90-6306-455-1
uitgever: Davidsfonds  
jaartal: 2002
druk:  
 
204 pag., linnen band met stofomslag. Bekroond met F. Snellaert-prijs 2002.


De aanvaring bij Wenduine bank-Noord is voor Ko, ervaren visser, de start van de meest beroerde maanden uit zijn leven. Vanaf die mistige winternacht lijken de gebeurtenissen elkaar vanuit een strakke wetmatigheid op te volgen.

Enkele weken later drijft een doorzichtig wit kleed in het water. Een uit de hemel gevallen engel, denkt Ko even. Het is Amélie, de zus van Georg, verdronken in de havengeul. Heeft het iets te maken met de aanvaring?

Het laat Ko niet los. Samen met Georg komt hij de bemanning van de geheimzinnige Lady Jane op het spoor. Het is de boot waar alles om lijkt heen te kolken…recensie Biblion

C. Vandenbrouck

De ik-verteller probeert, jaren na datum, een reconstructie te maken van de feiten die in drie maanden tijd zijn hele leven veranderden. In 1935 werkte hij als visser aan de Belgische kust, had daar letterlijk enkele aanvaringen met een dubieus Engels schip en werd betrokken bij de moorden op twee jonge meisjes. Hij leert een vrouw kennen maar blijft met zijn gedachten bij de slachtoffers. Hij laat zijn geliefde achter en vaart naar Engeland, de confrontatie tegemoet. Derde roman van deze Vlaamse auteur die zich perfect weet in te leven in het ruige vissersleven waarvan hij de dialogen, manier van werken en omgang met elkaar, de vrouwen en vooral de drank heel realistisch weet te beschrijven. Anderzijds legt hij met zijn poetisch taalgebruik een soort mist over het verhaal waardoor een dreigende sfeer ontstaat. Niet echt een historische roman, niet alleen maar een roman over het vissersleven en ook geen zuiver misdaadverhaal maar een boeiende combinatie van de drie.

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver