Antoon Vandamme

Het jaar van de grondzee

isbn: 90-5684-009-6
uitgever: Zuid en Noord, Belgie  
jaartal: 1996
druk: 2e druk  
 
128 pag., paperback


Centraal staat een zeer bewogen jaar in het leven van een zeeman. De gespletenheid van de hoofdpersoon wordt zeer scherp beschreven. Na zijn studie aan de universiteit krijgt hij een baan in een verwaarloosd archief, waarvan hij zegt: ,,Ik deed het graag maar voelde mezelf erbij verschrompelen tot perkament".

Ten slotte kiest hij voor de ruimte: de zee. Op zoek naar vrijheid blijft hij zich belemmerd voelen. Zijn keus blijft hem achtervolgen. Hij vult zijn leven met de verdoving van alcohol en de relatie met een vrouw, Vera. Als zijn broer Jan in zee verdrinkt en Vera sterft aan kanker, is hij voor zijn gevoel definitief de koers kwijt.

recensie

Josiane Moens

Dit is gewoon een prachtig boek! Volgens mijn bescheiden mening literatuur met een grote L. Goed geschreven, en vol sfeer. En, wat ik heel belangrijk vind (maar niet iedereen), de auteur moet het niet hebben van spectaculaire gebeurtenissen, het gaat over alledaagse dingen, die nochtans en terecht als een boek goed geschreven is, zoals hier het geval is, een diepe indruk nalaten... Ik ben natuurlijk geen autoriteit op dat gebied, maar ik heb destijds wel tot in den treure geleerd om romans te ontrafelen. En dit vind ik een boek waar je ontzettend veel in vindt. Het feit dat ik niet vertrouwd ben met de zee- en visserswoordenschat, en dat ik deze roman toch in een trek heb uitgelezen, bewijst wel hoe boeiend Antoon Vandamme kan schrijven over bijna alledaagse gebeurtenissen en diepmenselijke gevoelens. Het is een verhaal van liefde en dood, maar ook van vriendschap. De grote levensvragen komen uiteraard aan bod. En vooral, die sfeer!

Terug naar overzicht boeken van deze schrijver