Dirk Huizinga

Lemsteraken

isbn: 978-90-77948-68-2
uitgever: Penn, Leeuwarden  
jaartal: 2012
druk: Auteurs en medewerkers: Dirk Huizinga, Dirk Blom jr., Andre Hoek, Klaas Jansma, Niels Moerke, Hielke Roelevink (fotografie), Marten Sandburg (fotografie), Willem Steen en Peter Tolsma.  
 
400 pag., full color. Na verschijnen € 65,-.
www.lemster-aken.nl

In dit boek worden oude en nieuwe aken beschreven. Zowel de functionaliteit van visaken komt aan de orde als de fascinatie voor het snelzeilend model. Om veel aspecten goed in woord en beeld te krijgen, is een breed samengestelde groep medewerkers gevraagd om een bijdrage. Het begint, om een beeld te geven, met de visserij bij Lemmer op de Zuiderzee. En het eindigt bij de nieuwste vindingen om nóg sneller en gerieflijker met deze schepen te varen. Daartussen zit het verhaal van ontwerpen, bouwwijzen en tuigages, de (bescheiden) scheepssier en inbouwmotoren.

Een register van aken Het is de bedoeling om zoveel mogelijk Lemsteraken en alle bouwers van Lemsteraken in het boek op te nemen. Daartoe wordt een register van Lemsteraken samengesteld, waarin per aak de typerende bijzonderheden en enkele illustraties kunnen worden opgenomen. Van een aantal geselecteerde aken worden bovendien paginagrote foto’s opgenomen. Deze ‘eregallerij’ bevat deels historisch belangwekkende Lemsteraken, die met ‘een bloeiend verhaal’ in het boek worden beschreven. En de selectie bevat bijzondere Lemsteraken, waarvan de eigenaar graag structureel wil participeren in dit boekproject.Terug naar overzicht boeken van deze schrijver