Graddy Boven

De marinewereld van Peter Spier. De Koninklijke Marine in honderd tekeningen

isbn: 90-5994-106-3
uitgever: www.aprilisuitgevers.nl  
jaartal: 2005
druk:  
 
84 pag., gebonden, € 22,50.
www.aprilisuitgevers.nl

Tekeningen opgezet in potlood. Uitgewerkt in Oost-Indische inkt en daar waar nodig ingekleurd. Zorgvuldig getekende vellen papier. Rijk aan details.

Een succesvolle manier van tekenen naar het voorbeeld van zijn bekende vader Jo Spier (1900-1978). Van 1947 tot 1951 is Peter Spier in dienst van de Koninklijke Marine. Na zijn verplichte diensttijd volgt een plaatsing bij het marineblad Alle Hens. Spier heeft daarvoor al verdienstelijk tekenwerk voor Elsevier afgeleverd en dat is bij de redactie van het marineblad niet onopgemerkt gebleven. Vanaf dan maakt Spier vele illustraties en reist regelmatig naar Den Helder, Rotterdam, Amsterdam, Doorn en Vlissingen om op locatie schetsen te maken. Ook is hij dikwijls aan boord van schepen en vaart mee op de Tromp, de Heemskerck en de Karel Doorman.

De marinetijd van Peter Spier eindigt in 1951, omdat hij besluit om samen met zijn familie naar de Verenigde Staten te emigreren. In Amerika begint hij met het illustreren van kinderprentenboeken en in 1956 wordt De koe die in het water viel uitgegeven. Een prentenboek waarin Peter Spier een groot gedeelte van zijn jeugd in Noord-Holland verwerkt. Sindsdien weet hij wat hij wil: het maken van illustraties voor kinderen. Daarna verschijnen er vele titels van zijn hand. Mensen, mensen, wat een mensen!, Het regent, het zegent. Het Erie Kanaal en De ark van Noach zijn daar voorbeelden van.

De illustraties van Peter Spier zijn ongekend populair en zijn werk valt meerdere keren in de prijzen. In 1998 schenkt Peter Spier zijn marinetekeningen aan het Marinemuseum in Den Helder. Zijn gift wordt in dankbaarheid aanvaard, omdat de verzameling op treffende wijze het marineleven in de jaren na de Tweede Wereldoorlog vastlegt. De illustraties vormen een dankbare aanvulling op het vele audiovisuele materiaal dat gedurende deze periode is ontstaan en zijn daarom van groot historisch belang. In De marinewereld van Peter Spier zijn honderd marinetekeningen bijeengebracht. Voor elk wat wils. Het marineleven volgens een Peter Spier met een knipoog!Terug naar overzicht boeken van deze schrijver