Hans Beukema

Redders op zout en zoet

isbn: 978-90-8744-000-8
uitgever: Maritext v.o.f. , Delfzijl  
jaartal: 2011
druk:  
 
128 pag., 150 foto's, kleur, € 29,50.
www.maritext.nl

Zomer en winter, dag en nacht en onder alle weersomstandigheden staan de redders van reddingstation Hindeloopen klaar om uit te varen. Ze doen dat zo'n tachtig keer per jaar. Het reddingstation behoort daarmee, naar het aantal acties gerekend, tot de 'marktleiders' van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Honderd jaar geleden, in 1911, besloot het bestuur van de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij aan de Friese Zuiderzeekust een reddingstation te openen. Als plaats van vestiging koos men voor Hindeloopen. Het was het eerste reddingstation aan de Zuiderzee. De roeiende en zeilende redders brachten spraakmakende reddingen op hun naam.

Het afsluiten van de Zuiderzee in 1932 - en daarmee de overgang van zout naar zoet water - bracht geen wezenlijke verandering in het reddingwerk. De Friese westkust bleef een gevaarlijke lagerwal, waar schepen in moeilijkheden kwamen.

Vanaf 1941 kreeg Hindeloopen motorreddingboten. Enige daarvan hadden al lauweren geoogst op Noordzeestations. In Hindeloopen deden ze opnieuw van zich spreken. In 1985 kreeg de 'grote boot' assistentie van een snelle rubberboot. In 2003 kreeg het reddingstation de beschikking over de moderne, door jets voortgestuwde reddingboot 'Alida'.

Auteur Hans Beukema laat de lezer in dit prachtige reddersboek op boeiende wijze kennismaken met de redders, hun schepen en hun reddingen. Herinneringen, anekdotes en ruim 150 foto's brengen honderd reddingjaren tot leven.Terug naar overzicht boeken van deze schrijver