Ron de Vos

Nederlandse fregatschepen en barken

isbn: 978-90-51944525
uitgever: Van Wijnen, Franeker  
jaartal: 2012
druk:  
 
Het boek - 280 pag., gebonden met stofomslag, met veel illustraties, lijnenplannen en tuigtekeningen - zal na verschijnen € 69,50 gaan kosten. De prijs zal binnenkort veranderen in € 89,50, bestel het boek dus nu: per email spiegelderzeilvaart@gmail.com of scribo.mare@orange.fr
www.uitgeverijvanwijnen.nl

In het boek Nederlandse fregatschepen en barken gaat het voor een groot deel over onze export en doorvoerhandel. Daarnaast worden de schepen beoordeeld op hun vorm en ladingprestaties.

De staat en de handel zijn altijd heel sterk met elkaar verbonden geweest. De VOC voerde oorlog om de handel veilig te stellen, maar ook om tegemoet te komen aan de expansiedrift van de staat. Alle Engelse oorlogen waren handelsoorlogen en, wilden we slagen in de handel, dan moesten we de anderen op zee verslaan. In die tijd verscheen het Nederlandse fregatschip op het water.

Ron: AL schrijvend en studeren ontwikkelde zich een idee hoe het boek moest eindigen. Met mijn kennis besloot ik een voorstel te maken voor een windschip van de toekomst. Het een na laatste hoofdstuk gaat dus over een modern zeilschip, gebaseerd op de lijnen van een clipperschip en zal Windschip I gaan heten.

Het is een heel actueel onderwerp, want na de geslaagde experimenten met Tres Hombres wordt er door Gerard Dijkstra Naval Architects getekend aan een Ecoliner voor Fairtransport B.V.

lees recensie onder kop: Verhalen

Gerrit van Burgeler, Blauwe Wimpel, april 2013Terug naar overzicht boeken van deze schrijver