Willem J.J. Boot

Een Eeuw Eigen, , Texels Eigen Stoomboot Onderneming 1907-2007

isbn: 978-90-90220-86-4
uitgever: N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming, 't Horntje, Texel  
jaartal: 2009
druk:  
 
380 pag., gebonden, rijk geïllustreerd, € 40,-.


Teso, Texels Eigen Stoomboot Onderneming is een bedrijf zonder winstoogmerk, met als belangrijkste doel een stipte en betaalbare veerdienst voor de lokale bevolking.

In augustus 2007 bestond het bedrijf 100 jaar. Het feest is groots gevierd op de haven van Oudeschild. Tegelijkertijd verscheen dit speciale jubileumboek.

De geschiedenis van de Texelse bootdienst wordt er uitvoerig in beschreven, voorzien van tal van historische foto’s en mooie verhalen. Verder bevat het detailtekeningen van schepen en ander interessant archiefmateriaal. Het boek is niet saai-chronologisch opgebouwd, maar ingedeeld naar een aantal thema’s zoals bestuur, passagiers en klanten, en het vlootbeleid. In augustus 1908 ontving TESO zijn eerste eigen stoomboot, de Dageraad. Voorheen charterde TESO zijn schepen.

Op de cover van het boek kijken we vanaf een oude stoomboot door een patrijspoort naar de ms Dokter Wagemaker, het huidige vlaggenschip. Deze veerboot is vernoemd naar huisarts Wagemaker die een eeuw geleden de Teso oprichtte. De moderne, comfortabele dieselelektrische veerboot kan 300 auto’s en 1750 passagiers vervoeren en heeft een diepgang van slechts 4 meter.Terug naar overzicht boeken van deze schrijver