Fleur van der Laan

RUS 

isbn: 90-61005-76-0
uitgever: AD. Donker B.V., Rotterdam  
jaartal: 2005
druk:  
 
110 pag. hardcover, € 10,-. Nog alleen te bestellen bij auteur www.fleurvanderlaan.nl.


Roos stapt in Singapore als machinist aan boord van een containerschip. Het ruikt er naar specerijen en zware olie. Het is een mannelijke zeewerkelijkheid waarin ze terechtkomt – soms dreigend, soms veilig. Op stille momenten, wanneer de alcohol rijkelijk vloeit, groeit bij de bemanning het besef dat er een vrouw aan boord is.

De verknipte kapitein Valk, die vanaf het begin zijn oog op Roos heeft laten vallen, duikt telkens n haar buurt op. Ook andere bemanningsleden doen stuntelige toenaderingspogingen.

Op het moment dat Roos de ogen van fitter Boris ontmoet, een getrouwde Rus die veel ouder is dan zij en lager staat in rang, verliest ze elke grond onder haar voeten. Haar gedachten en begeertes zijn vanaf dat moment volledig zijn eigendom.

In deze poëtische vertelling schetst de auteur met gevoel voor ongeslepen erotiek de positie van een vrouw in een door mannen gedomineerde cultuur Waar de Franse schrijfster Benoîte Groult in haar maritieme liefdesroman Zout op mijn huid een intellectuele vrouw haar positie laat opeisen in ongebreidelde en sterk geregisseerde sexuele belevenissen met een eenvoudige zeeman, laat Fleur van der Laan eenzelfde jonge vrouw plooien naar de wensen van haar minnaar. Wensen die - zeer gedecideerd – ook van haar zijn. Het is deze hartstochtelijke synergie die van meet af aan door deze liefdesnovelle meandert .Terug naar overzicht boeken van deze schrijver